Media & Outreach

In the Media

Prof. dr. Mark Golden bij de Universiteit van Nederland

Aflevering 1: Hoe zien de ontelbare atomen waaruit wij bestaan eruit?

De wereld om ons heen bestaat uit ontelbare atomen. Zelfs de stoel waar we op zitten bestaat uit deze kleine bouwstenen. Het is eigenlijk best bijzonder dat we er niet doorheen zakken. In dit college vertelt professor Mark Golden welke eigenschap van een atoom ervoor zorgt dat je toch op een stoel kunt zitten.

Aflevering 2

In 2013 slaagt het Amerikaanse bedrijf IBM Research erin de kleinste speelfilm ooit te maken. De acteurs van deze kaskraker zijn een groepje atomen die met minuscule precisie worden verplaatst door middel van een tunnelmicroscoop. Deze bijzondere microscoop is ook één van de tools waarmee professor Golden dagelijks onderzoek doet naar atomen.

Aflevering 3

We kunnen niet meer zonder en rijden zelfs terug als we hem zijn vergeten: onze mobiele telefoon. Maar hoe werkt zo’n apparaat? Professor Mark Golden laat in dit college zien hoe wij dankzij kwantummechanica de hele dag bereikbaar zijn.

Aflevering 4

Al eeuwenlang zijn we op zoek naar een manier om de zwaartekracht te slim af te zijn. Professor Golden draait er zijn hand niet voor om. In dit college demonstreert hij hoe je objecten zonder hulp van trucage écht kunt laten zweven!

Aflevering 5

In 1989 zweeft Michael J. Fox in Back to the Future 2 door de straten op een hoverboard, een zwevend skateboard. Tot op de dag van vandaag circuleren er filmpjes op het internet over het bestaan van zo’n wonderboard waar menig volwassene sinds het uitkomen van de film van droomt. In dit college onderzoekt professor Golden of we ooit een zwevend transportmiddel voor de deur zullen hebben staan.

Mark Golden interviewed in the Volkskrant (23/03/2013 in Dutch)

Almaar maffere materie.

Swammerdam: wetenschap te Amsterdam

Erik van Heumen was interviewed at Amsterdam FM radio in the sunday morning show Swammerdam: wetenschap te Amsterdam (6 November, 2011). The interview was about using ultra low temperatures and unconventional superconductivity (no longer available online).

Outreach